Udostępnij:

Alergie krzyżowe – czym są i jak się objawiają?

data publikacji:
21 kwietnia 2020
Czy wiesz, że niektóre białka roślin i pokarmu są tak do siebie podobne, że nasz układ odpornościowy nie jest w stanie ich rozpoznać? Poniższy artykuł wprowadzi Cię w tematykę alergii krzyżowych oraz sposobów ich diagnozowania.
Udostępnij:
Udostępnij:

Astma alergiczna objawia się nadwrażliwością na substancje bądź związki chemiczne, które powodują uczulenie. Pyłki czy kurz, które są wdychane, łączą się z przeciwciałami co skutkuje uwolnieniem się substancji. Uruchamiają one szereg mechanizmów, które zwężają światło oskrzeli.

Jak powstaje alergia krzyżowa?

Spowodowana jest alergenami z dwóch różnych grup. Gdy u osób z uczuleniem na pyłki występują również dolegliwości podczas spożywania np. surowych owoców lub warzyw, układ immunologiczny wytwarza wtedy przeciwciała, których zadaniem jest zwalczanie jednego alergenu. W sytuacji gdy nie rozpoznają one różnic pomiędzy substancjami o podobnej budowie, zaczynają je atakować.

Metody diagnozy alergii krzyżowej

Możemy wyróżnić kilka typów badań, które należy wykonać. Testy skórne polegają na nałożeniu kropli alergenu, zazwyczaj na przedramieniu i wykonaniu delikatnego ukłucia, co pozwoli na jego wprowadzenie do górnych warstw skóry. Jeśli występuje reakcja na skórze pojawia się bąbel lub otoczka rumieniowa. Wskazują one na liczbę przeciwciał, które zostały aktywowane podczas pracy układu odpornościowego. Nie jest on jednak wystarczający do rozpoznan8ia alergii krzyżowej. W celu rozpoznania wykonuje się specjalistyczne badania które pozwolą na sprawdzenie czy przeciwciała wytwarzane w reakcji na jeden alergen są wykorzystywane, by zwalczać inną substancję.

Jakie są objawy?

Dolegliwości ogólnoustrojowe rzadko występują przy tego typu alergii. Zazwyczaj są to symptomy skórne, układu pokarmowego czy oddechowego.

  • Objawem skórnym jest nasilenie atopowego zapalenia skóry, rumień czy pokrzywka.
  • Przejawem ze strony układu pokarmowego są bóle brzucha, zaparcia, wymioty, biegunka, bolesne kolki i nudności.
  • Ze strony układu oddechowego jest kaszel, katar oraz świąd krtani i gardła.

Najczęstsze alergeny reagujące krzyżowo

Polskie Towarzystwo Alergologiczne szacuje, że około 30% pacjentów uczulonych na pyłki roślin reaguje krzyżowo z pokarmami. Niezmiernie ważne jest więc, aby być świadomym tego jakie produkty możemy spożywać, szczególnie latem i wiosną, kiedy najbardziej alergizujące drzewa, trawy i zboża pylą.

Pyłek leszczyny Pyłek drzew brzozy, olszy, dębu, grabu, buku, orzech laskowy
Roztocza kurzu domowego Skorupiaki: krewetki, kraby, ostrygi, ślimaki
Sierść kota Mięso wieprzowe
Lateks gumy naturalnej Banan, awokado, kiwi, mango, kasztan jadalny, seler, ziemniaki, orzechy, pomidory, marchew, papryka, szpinak, sałata
Ryż Trawy/zboża, mąka żytnia/pszenna, owies
Rzepak Brzoza, trawy/zboża
Pomidor surowy Brzoza, trawy/zboża, owoce pestkowe: jabłko, gruszka, surowy ziemniak, seler, orzech ziemny, lateks.

Sledź nas:
Rekomendowane dla Ciebie
FindAir to wielokrotnie nagradzana firma tworząca innowacyjne narzędzia do monitorowania astmy i POCHP