Astma aspirynowa jest niedawno odkrytą odmianą schorzenia dróg oddechowych, która objawia się przede wszystkim silnymi reakcjami (zaostrzeniami) w odpowiedzi na kwas acetylosalicylowy-substancję znaną jako składnik aspiryny, ale występującą powszechnie w całym szeregu pokarmów.
Astma aspirynowa – jak ją rozpoznać?
Szczególną postacią astmy charakteryzującą się nadwrażliwością na aspirynę (kwas acetylosalicylowy) i inne niesteroidowe leki przeciwzapalne jest astma aspirynowa. Może wywoływać gwałtowne, zagrażające życiu napady duszności połączone z wszystkimi innymi objawami tradycyjnej astmy. Problem ten dotyczy najczęściej osób dorosłych po 30 roku życia i rozpoczyna się najczęściej od pogorszenia węchu oraz przewlekłego kataru. W miarę postępowania choroby mogą także wystąpić polipy nosa oraz nasilające się duszności. Dokładna przyczyna tego zaburzenia jest trudna do określenia. Lekarze wskazują, że nadwrażliwość występuje znacznie częściej u kobiet niż u mężczyzn. Prawdopodobnie jest związana z przebytymi infekcjami wirusowymi. Warto też zaznaczyć, że znaczna część osób cierpiących na astmę aspirynową nie zdaje sobie z tego sprawy dlatego, jeśli zauważyłeś u siebie jej objawy, koniecznie opowiedz o tym lekarzowi.
Zobacz również: „Astma to nie jest wyrok” – Leszek Mączyński o Fundacji i życiu z astmą
Astma aspirynowa – leczenie
Badania pokazują, że astma oskrzelowa ma najczęściej znacznie cięższy przebieg u pacjentów wykazujących jednocześnie nadwrażliwość na aspirynę. Nie oznacza to jednak, że jej leczenie odbiega znacznie od terapii stosowanej w przypadku tradycyjnej astmy. W ciężkich przypadkach konieczne może być przyjmowanie glikokortykosteroidów, zarówno wziewnie jak, i doustnie. Najważniejsze jest jednak by pacjenci bezwzględnie unikali wszystkich leków na bazie aspiryny oraz nie przyjmowali żadnego nieznanego leku. Warto skonsultować się z lekarzem, które leki są dla nas odpowiednie i zawsze informować pracowników medycznych o swojej nadwrażliwości.
Astma aspirynowa – jak wpływa na dietę?
Salicylany obecne w aspirynie występują również naturalnie w wielu pokarmach. Jeśli zauważyłeś u siebie objawy mogące świadczyć o astmie aspirynowej, koniecznie zapoznaj się z naszą listą popularnych produktów zawierających te związki chemiczne. Zanim jednak zaczniesz modyfikować swoją dietę, skonsultuj się z lekarzem.
Żywność bogata w salicylany to:
- Zioła i przyprawy – szczególnie mięta, tymianek, estragon, rozmaryn, koper, szałwia, oregano, majeranek, bazylia, nasiona selera i sezamu, anyż, pieprz turecki, cynamon, kminek, curry w proszku, gałka muszkatołowa, musztarda, papryka i kurkuma.
- Niektóre owoce – jeżyny, wiśnie, jabłka, rodzynki, porzeczki, nektarynki, winogrona, pomarańcze, brzoskwinie, morele, śliwki, maliny i truskawki.
- Niektóre warzywa – ogórki, pomidory, oliwki, słodka kukurydza, słodkie ziemniaki.
- Produkty bogate w drożdże,
- Mocno przetworzona żywność.